Snehovo – maková štóla
Snehovo – maková štóla
Vyskúšajte si pripraviť na tieto Vianoce nie celkom bežnú dobrotu, ktorá nie je časovo veľmi náročná.
![snehovo maková štóla](https://www.makzjarnej.sk/wp-content/uploads/snehovo-makova-stola.jpg)
Pripravte si
hlbšiu podlhovastú formu alebo pekáčik
Suroviny na cesto
180g hladkéj múky
100g masla
80g práškového cukru
3 žĺtky
tuk a strúhanku na vymastenie a vysypanie formy
Príprava štóle Vám zaberie asi 60 minút.
Množstvo surovín je na 6 porcií.
Suroviny na plnku
3 bielky
140g krupicového cukru
100g mletého modrého maku
50g strúhanej tmavej čokolády
Na potretie a posypanie
višňový džem
nasekané mandle
Pustite sa do toho
1. Z múky, zmäknutého nakrájaného masla, cukru a žĺtok vymiešajte vláčne cesto. Aby sa s ním ľahšie pracovalo, dajte ho na 20 minút do chladničky zabalené v mikroténovom vrecku.
2. Podlhovastú formu poctivo vymastite a vysypte strúhankou. Cesto rozvaľkajte alebo roztlačte prstami na dno i boky formy a vložte do rúry vyhriatej 170 stupňov Celzia. Pečte 10 až 15 minút.
3. Zatiaľ si stihnete pripraviť plnku: z bielkov za postupného pridávanie cukru ušľahajte tuhý sneh, vmiešajte mletý mak a nastrúhanú čokoládu.
4. Predpečené cesto opatrne vyberte z rúry a rozotrite naň džem. Bez zbytočných prestojov navrstvite plnku, posypte nasekanými mandľami a vráťte cesto do rúry s teplotou 160 stupňov Celzia.
Približne o 20 až 30 minút Môžete svoje sladké dielo v rúry vybrať.
Tip:
Vychladnutú štólu krájajte ostrým nožom a ozdobte čerstvým ovocím.