Snehovo – maková štóla

Snehovo – maková štóla

Vyskúšajte si pripraviť na tieto Vianoce nie celkom bežnú dobrotu, ktorá nie je časovo veľmi náročná.

snehovo maková štóla

Pripravte si
hlbšiu podlhovastú formu alebo pekáčik

Suroviny na cesto
180g hladkéj múky
100g masla
80g práškového cukru
3 žĺtky
tuk a strúhanku na vymastenie a vysypanie formy

Príprava štóle Vám zaberie asi 60 minút.
Množstvo surovín je na 6 porcií.

Suroviny na plnku
3 bielky
140g krupicového cukru
100g mletého modrého maku
50g strúhanej tmavej čokolády

Na potretie a posypanie
višňový džem
nasekané mandle

Pustite sa do toho

1. Z múky, zmäknutého nakrájaného masla, cukru a žĺtok vymiešajte vláčne cesto. Aby sa s ním ľahšie pracovalo, dajte ho na 20 minút do chladničky zabalené v mikroténovom vrecku.

2. Podlhovastú formu poctivo vymastite a vysypte strúhankou. Cesto rozvaľkajte alebo roztlačte prstami na dno i boky formy a vložte do rúry vyhriatej 170 stupňov Celzia. Pečte 10 až 15 minút.

3. Zatiaľ si stihnete pripraviť plnku: z bielkov za postupného pridávanie cukru ušľahajte tuhý sneh, vmiešajte mletý mak a nastrúhanú čokoládu.

4. Predpečené cesto opatrne vyberte z rúry a rozotrite naň džem. Bez zbytočných prestojov navrstvite plnku, posypte nasekanými mandľami a vráťte cesto do rúry s teplotou 160 stupňov Celzia.
Približne o 20 až 30 minút Môžete svoje sladké dielo v rúry vybrať.

Tip:
Vychladnutú štólu krájajte ostrým nožom a ozdobte čerstvým ovocím.