Plávajúce zázvorové praclíky

Plávajúce zázvorové praclíky

Vynikajúca chrumkavá dobrota, ktorá preverí Vašu zručnosť. Recept je asi na 20 kusov praclíkov.

Recept - PLÁVAJÚCE ZÁZVOROVÉ PRACLÍKY

Pripravte si
2 väčšie plytké plechy

Suroviny na cesto
120 ml mlieka
20 g droždia
30 g masla
1 žĺtok
300 g hladkej múky
½ lyžičky sušeného zázvoru
½ lyžičky strúhanej čerstvej alebo sušenej citrónovej kôry
štipku soli


Príprava jedla Vám zaberie asi 80 minút.
Množstvo surovín je na 16 – 20 kusov praclíkov.

Na potretie a posypanie:
tuk na potretie plechu
celý hnedý alebo modrý mak
kryštalickú soľ (najlepšie himalájsku)

Pustite sa do toho

1. V tomto recepte si preveríte svoju trpezlivosť aj zručnosť, ale ak obľubujete výzvy, určite to zvládnete. Najskôr malá rozcvička: v miske alebo hrnčeku rozmrvte vo vlažnom mlieku droždie, pridajte vlažné rozpustené maslo a rozšľahaný žĺtok. Dajte na teplé miesto a asi 10 minút nechajte kysnúť kvások.

2. Múku zmiešajte prstami so zázvorom, citrónovou kôrou a štipkou soli.
Navrchu vyhĺbte priehlbinku a vlejte kvások. Poctivo rukami vymieste na hladké cesto a nechajte asi 40 minút.

3. Utešene vykysnutý bochníček rozdeľte na rovnaké kúsky a tie rozrežte na valčeky. Potom ich vyšúľajte a zatočte ako praclíky.
Pred šúľaním zapnite rúru na 190 °C a vymastite plech.
Praclíky naň však nebudete klásť hneď, pretože si musia najskôr trocha zaplávať. Do širšieho kastróla alebo do vyššej panvice nalejte vodu a do mierne vriacej ich postupne na chvíľu vložte. Každý plávajúci praclík potom hneď preložte na plech, posypte makom a hrubšími zrnkami soli.
Zhruba o 10 až 12 minút sa začnú sfarbovať do zlatista, vtedy ich vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.

Práve ste si vyrobili svoje prvé chrumkavé praclíky!

NÁŠ TIP
Ak si netrúfate na praclíky, skúste to s krúžkami alebo jednoducho s paličkami. Chuť sa nezmení, stále to bude chrumkavá dobrota.