Pečené makové buchty
Pečené makové buchty
Čo takto dobrotu, na ktorej si pochutil aj sám kráľovský kuchársky učeň Janek, keď mu ich dala ochutnať princezná Lada. Určite neoľutujete.
![pečené makové buchty](https://www.makzjarnej.sk/wp-content/uploads/pecene-makove-buchty.jpg)
Pripravte si
pekáč
Suroviny na cesto
200 ml mlieka
60 g práškového cukru
štipku soli
40 g droždia
400 g hladkej múky + na pomúčenie dosky
2 žĺtky
nastrúhanú kôru z 1 citróna
120 – 160 g rozpustenej masti na namáčanie
Príprava buchiet Vám zaberie asi 90 minút.
Množstvo surovín je na 15-20 kusov, podľa veľkosti buchiet.
80 ml mlieka
130 g mletého hnedého maku
80 g práškového cukru
1 lyžicu slivkového lekváru
NÁŠ TIP
miesto výroby plnky môžete použiť našu nátierku resp. makovú náplň z modrého alebo bieleho maku
![maková náplň z bieleho maku](https://www.makzjarnej.sk/wp-content/uploads/ES-makova-natierka-biely-mak.jpg)
Pustite sa do toho
1. Zo 100 ml vlažného mlieka, 20 g práškového cukru, šTipky soli a droždia pripravte kvások. Po vykysnutí ho spracujte spolu s múkou, zvyšným cukrom, mliekom, žĺtkami a citrónovou kôrou na hladké cesto. Nechajte 40 minút kysnúť prikryté utierkou na teplom mieste.
2. Čakanie využite na prípravu plnky: mlieko zohrejte, prisypte mletý mak s cukrom a na miernom ohni chvíľu povarte. Po vychladnutí pridajte lekvár a premiešajte.
3. Vykysnuté cesto rozvaľkajte na zľahka pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm do tvaru obdĺžnika a pokrájajte na štvorce veľkosti 5 × 5 cm. Do stredu dajte plnku. Po dva protiľahlé okraje cesta spojte a zľahka pritlačte.
4. Naplnené buchty namáčajte v rozpustenej masti a uložte do pekáča spojom dole, tesne vedľa seba. Nechajte ešte asi 20 minút podkysnúť. Potom buchty vložte do vyhriatej rúry a pri teplote 180 °C občas sledujte, či už majú zlatistú kôrku. Asi po 35 minútach ich vyberte a nechajte chvíľu vychladnúť. Buchty potom od seba oddeľte a posypte práškovým cukrom.
TIP:
Ak naisto viete, že buchty nebudú jesť deti, môžete do plnky kvapnúť trocha rumu.