Gabikin makový biskvit na sviatočný stôl

Vyskúšajme na sviatky upiecť koláč, kde múku nahradí mletý mak. Okrem neho môžete podľa Gabiky do cesta pridať ešte 5 lyžíc makovej múky.

Suroviny na cesto
12 bielkov
10 žĺtkov
300 g práškového cukru
300 g mletého maku

Suroviny na krém
300 g mletého maku
100 ml mlieka alebo vody
2 úplne čerstvé žĺtky
300 g práškového cukru
250 g masla
1 lyžica rumu
chuťovo výrazný džem na potretie
čokoládová poleva

Postup
Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, žĺtky s cukrom do nadýchanej peny. Do žĺtkovej hmoty zľahka primiešame sneh a potom pridáme mletý mak. Cesto vylejeme na väčší hlbší plech vystlaný papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 185 C pečieme asi 15 minút.
Na krém najprv mak vysypeme do horúceho mlieka alebo vody, na miernom ohni miešame a odstavíme. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme zmäknuté maslo a nakoniec sparený mak a rum.
Vychladnutý korpus potrieme džemom a hrubou vrstvou krému. Povrch uhladíme a nepravidelne polejeme rozpustenou čokoládou. Necháme v chladničke dobre vychladiť.