Bobále (pupáčky) s makom a lesným medom

Vo väčšine rodín na Slovensku nesmie chýbať na Štedrú večeru aj tradičný pokrm, ktorý má mnoho názvov, väčšina ho pozná ako
BOBÁLE , PUPÁČKY , PUPÁKY alebo OPEKANCE S MAKOM a MEDOM.
Recept je na 5 porcií.

BOBÁLE (PUPÁČKY, OPEKANCE) s MAKOM a MEDOM

Pripravte si
hlbší plech

Suroviny na cesto
300 ml mlieka
20 g droždia
1 lyžicu práškového cukru
štipku soli
500 g polohrubej múky + na pomúčenie dosky
60 g masla
1 a ½ lyžice olej

Príprava jedla Vám zaberie asi 50 minút.
Množstvo surovín je na 5 porcií.

Na poliatie:
horúce mlieko
150 g mletého modrého maku
2 lyžice tekutého lesného medu
80 g rozpusteného masla

Pustite sa do toho

1. Z vlažného mlieka, droždia, cukru a štipky soli pripravte kvások a nechajte ho vykysnúť.
V mise zmiešajte múku, zmäknuté maslo, olej, vykysnutý kvások a vypracujte vláčne cesto.
Prikryte ho utierkou a nechajte na teplom mieste asi 30 minút kysnúť.

2. Na pomúčenej doske rozdeľte vykysnuté cesto na tri časti. Z každej ušúľajte tenší valček a pokrájajte na malé kúsky. Ukladajte ich ďalej od seba na plech vyložený papierom na pečenie. Vložte do vyhriatej rúry a pri teplote 190 °C pečte asi 20 minút do zlatista.

3. Upečené bobále preložte do veľkej misy, prelejte horúcim mliekom
a nechajte chvíľu odstáť, aby zmäkli. Zľahka ich premiešajte
s mletým makom, medom a rozpusteným maslom.

NÁŠ TIP
Toto tradičné vianočné jedlo má viac receptov i názvov: bobáľky, pupáky, opekance…
U nás doma sa bobále pripravujú jednoducho z nakrájanej vianočky poliatej mliekom, medom a posypanej mletým makom s hrozienkami odstátymi v rume – ktorým nešetríme 🙂