Babkine makové šúľance

Vyskúšajte nenáročnú výbornú slovenskú klasiku, recept na 5 porcií, príprava asi 40 minút, pripravte si väčší hrniec.

babkine makové šúľance

Suroviny
500 g v šupke uvarených zemiakov
2 štipky soli
1 vajce
140 – 180 g hrubej múky
120 g mletého modrého maku
60 g práškového cukru
100 g rozpusteného masla

Pustite sa do toho
1. vychladnuté zemiaky ošúpte, pomeľte na mäsovom mlynčeku alebo na jemno postrúhajte. Pridajte soľ, vajce, múku a vypracujte hladké cesto.
2. Z cesta vytvarujte hrubší šúľok a nakrájajte ho na tenké plátky. Z jednotlivých plátkov v dlaniach vyformujte šúľance a ukladajte ich na kuchynskú utierku alebo na drevenú dosku. Potom všetky naraz opatrne vložte do hrnca s mierne osolenou vriacou vodou a na slabšom ohni varte asi 4 minúty, kým nevyplávajú na hladinu.
3. Plávajúce šúľance vyberte pomocou dierkovanej naberačky alebo cedidla a nechajte dobre odkvapkať. V mise ich posypte mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom a polejte rozpusteným maslom. Potom už len mňam. Dobrú chuť.

TIP: Ak je cesto husté, pridajte doň trochu mlieka, ak je riedke, opatrne prisypte múku.