Moravsko-Slovenské koláče

Moravsko-Slovenské koláče

Túto pochúťka z kysnutého cesta naozaj netreba predstavovať. Kto by ju už nepoznal. Pochúťka ku kávičke alebo len tak na pomaškrtenie.
A nezabudnite na riadnu porciu maku do plnky, ktorá tieto koláče robí výnimočnými. Príprava Vám zaberie asi 100 minút. Množstvo surovín je na 15-20 kusov, podľa veľkosti.

Moravské koláče, Slovenské koláče

Pripravte si
2-3 plechy

Suroviny na kvások

30 g droždia
100 ml mlieka
štipku soli
1 lyžičku práškového cukru

Suroviny na cesto

120 g masla
60 g práškového cukru
1 vajce + na potretie
1 žĺtok
500 g polohrubej múky + na pomúčenie dosky
nastrúhanú citrónovú kôru
200 ml mlieka

Na makovú plnku
70 ml mlieka
100 g pomletého modrého maku
100 g krupicového cukru
strúhaný perník na zahustenie

Na tvarohovú plnku
250 g tučného tvarohu
1 vajce
60 g práškového cukru
2 lyžice polohrubej múky

Na lekvárovú plnku:
120 g čerešňového lekváru
1 lyžicu rumu alebo griotky

Na posýpku:
20 g hrubej múky
20 g krupicového cukru
25 g studeného masla

Náš tip
Plnky môžete pripraviť podľa svojej chuti, maková by však nemala chýbať. Zaujímavá je aj orechová so škoricou a ak použijete biely mak, ktorý má príchuť orieškov, zabijete jednou ranou dve plnky…

Pustite sa do toho

1. Ak vás neodradil dlhý zoznam surovín, tak z vlažného mlieka, rozmrveného droždia, cukru a soli nechajte najskôr vykysnúť kvások. Medzitým vymiešajte zmäknuté maslo s práškovým cukrom, vajcom a žĺtkom. Pridajte do misy k preosiatej múke a primiešajte citrónovú kôru, kvások a vlažné mlieko. Vymieste hladké cesto, prikryte ho utierkou a doprajte mu odpočívať na teplom mieste asi 35 minút.

2. Hor sa zatiaľ na plnky! Makovú pripravíte vymiešaním horúceho mlieka, maku a cukru. Zahustiť ju môžete strúhaným perníkom. Tvarohovú vymiešajte z tvarohu, vajca, cukru a múky. Lekvárová vám pôjde najlepšie, asi najťažšie bude rozhodnúť sa, či lekvár vymiešate s rumom alebo s griotkou.

3. Oddýchnuté vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na plát hrubý 5 – 7 mm. Pomocou formičky vykrajujte väčšie kolieska. Do stredu každého urobte väčšiu jamku, do ktorej navrstvite najskôr tvarohovú plnku, na ňu makovú a nakoniec lekvárovú. Okraje koláčov potrite rozšľahaným vajcom a posypte posýpkou, ktorú ste vymiešali ľahkými prstami z múky, cukru a studeného nakrájaného masla.

4. Koláče uložte na plech vyložený papierom na pečenie, nechajte ešte 10 minút podkysnúť a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi 25 minút.

recept Moravské koláče, Slovenské koláče